M. R. Štefánika 69
934 01 Levice

obchod@prapex.sk
Neváhajte nám napísať

+421 902 223 999
Máte otázky?

Tepelné čerpadlá sú jedným z najúčinnejších spôsobov, ako vykurovať a chladiť domácnosti. Tieto zariadenia sú nielen ekologicky šetrné, ale aj ekonomicky výhodné, čo z nich robí populárnu voľbu pre moderné bývanie. V tomto článku sa pozrieme na princíp fungovania tepelných čerpadiel, rôzne typy dostupné na trhu a ich výhody.

Čo je tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré prenáša teplo z jedného miesta na druhé. Pracuje na princípe podobnom chladničke, ale naopak – namiesto ochladzovania vnútorného priestoru a vypúšťania tepla von, tepelné čerpadlo odoberá teplo z vonkajšieho prostredia a prenáša ho dovnútra domu. História tepelných čerpadiel siaha až do začiatku 20. storočia, keď boli prvé takéto systémy vyvinuté na komerčné účely.

Princíp fungovania tepelného čerpadla

Tepelné čerpadlá prenášajú teplo cirkuláciou chladiva prostredníctvom odparovania a kondenzácie. Kompresor cirkuluje chladivo medzi výmenníkmi tepla. V jednej časti sa palivo odparuje pri nízkom tlaku a absorbuje teplo zo svojho okolia. Chladivo je potom stlačené na ceste do druhej časti, kde kondenzuje pri vysokom tlaku. V tom momente uvoľňuje teplo, ktoré sa absorbovalo skôr. Tepelné čerpadlá dokážu bez problémov zabezpečiť celoročnú klímu Vášho domova.

Základná schéma tepelného čerpadla je znázornená na obrázku. Zahŕňa 3 nezávislé a vzájomne prepojené okruhy:

I – okruh, ktorý odoberá teplo z okolitého prostredia

II – okruh tepelného čerpadla s kompresorom

III – okruh, do ktorého sa odovzdáva získané teplo

Z akých častí sa skladá tepelné čerpadlo

  1. Výparník – tu sa odoberá teplo z vonkajšieho prostredia, tlak vo výparníku reguluje expanzný ventil, ktorý musí zabezpečiť, aby sa pri požadovanej teplote začalo odparovať chladivo.
  2. Kompresor – zvyšuje tlak chladiva
  3. Kondenzátor – tu chladivo odovzdáva teplo do vnútorného vykurovacieho okruhu, ktorým je zvyčajne systém cirkulujúcej teplej vody do radiátorov alebo do systému podlahového vykurovania, ale aj na vykurovanie teplej úžitkovej vody
  4. Expanzný ventil – znižuje tlak chladiva pred vstupom do výparníka, tak aby sa pri odoberaní tepla z vonkajšieho prostredia mohlo chladivo odpariť pri určitom tlaku a teplote. 

Všetky tieto 4 časti sú spojené prostredníctvom uzavretého potrubného systému.

Typy tepelných čerpadiel

Tepelné čerpadlo vzduch-voda

Tento typ čerpadla odoberá teplo z vonkajšieho vzduchu a prenáša ho do vody, ktorá cirkuluje vo vykurovacom systéme domu. Je ideálne pre mierne podnebie a jednoduché inštalácie.

  • Výhody: Jednoduchá inštalácia, nižšie náklady na údržbu.
  • Nevýhody: Nižšia účinnosť pri veľmi nízkych teplotách.

Tepelné čerpadlo zem-voda

Tento systém odoberá teplo zo zeme prostredníctvom potrubného systému zakopaného v zemi. Je veľmi efektívny, pretože zem má stabilnú teplotu počas celého roka.

  • Výhody: Vysoká účinnosť, stabilná prevádzka nezávislá od vonkajšej teploty.
  • Nevýhody: Vyššie počiatočné náklady na inštaláciu.

Tepelné čerpadlo voda-voda

Tento systém využíva teplo z podzemných alebo povrchových vôd a prenáša ho do vykurovacej vody. Je veľmi efektívny a stabilný, pretože voda má konštantnú teplotu počas celého roka.

  • Výhody: Vysoká účinnosť, stabilná prevádzka bez ohľadu na vonkajšiu teplotu.
  • Nevýhody: Vyššie počiatočné náklady na inštaláciu, potreba prístupu k vhodným vodným zdrojom.

Princíp fungovania jednotlivých typov tepelných čerpadiel

Ako funguje tepelné čerpadlo vzduch-voda

Tepelné čerpadlo vzduch-voda využíva ventilátor na odber tepla z vonkajšieho vzduchu. Toto teplo je následne prenesené cez výparník do pracovnej kvapaliny, ktorá sa odparí a je stlačená kompresorom, čím sa zvýši jej teplota. Horúci plyn je potom vedený cez kondenzátor, kde uvoľní teplo do vykurovacej vody. Tento cyklus sa neustále opakuje. V praxi to znamená, že aj pri teplotách pod bodom mrazu môže tepelné čerpadlo vzduch-voda efektívne poskytovať teplo pre váš dom.

Ako funguje tepelné čerpadlo zem-voda

Tento systém využíva zemné kolektory alebo vrty na odber tepla zo zeme. Tepelná energia je prenášaná do pracovnej kvapaliny, ktorá je následne stlačená a zvýši sa jej teplota. Teplo je potom uvoľnené do vykurovacieho systému domu prostredníctvom kondenzátora. Vzhľadom na to, že teplota zeme je relatívne konštantná počas celého roka, tepelné čerpadlo zem-voda je veľmi spoľahlivé a efektívne, a to aj v extrémnych klimatických podmienkach.

Ako funguje tepelné čerpadlo voda-voda

Tepelné čerpadlo voda-voda využíva teplo z podzemných alebo povrchových vôd. Voda prechádza cez výparník, kde sa odovzdáva teplo pracovnej kvapaline. Tá sa následne stlačí kompresorom, čím sa zvýši jej teplota. Horúci plyn je potom vedený cez kondenzátor, kde uvoľní teplo do vykurovacej vody. Tento cyklus je veľmi efektívny a stabilný počas celého roka.

Prínosy a výhody tepelných čerpadiel

Ekologické prínosy

Tepelné čerpadlá znižujú emisie skleníkových plynov, pretože využívajú obnoviteľné zdroje energie. Ich prevádzka je výrazne šetrnejšia k životnému prostrediu v porovnaní s tradičnými fosílnymi palivami. Navyše, ich používanie prispieva k znižovaniu závislosti na fosílnych palivách a podporuje energetickú udržateľnosť.

Ekonomické prínosy

Aj keď je počiatočná investícia do tepelného čerpadla vyššia, prevádzkové náklady sú nižšie v porovnaní s tradičnými vykurovacími systémami. Tepelné čerpadlá majú dlhú životnosť a nízke náklady na údržbu, čo prispieva k ich ekonomickej výhodnosti. Mnohé krajiny ponúkajú aj dotácie a daňové úľavy na inštaláciu tepelných čerpadiel, čo môže výrazne znížiť počiatočné náklady.

Výhody pre domácnosti a priemysel

Tepelné čerpadlá poskytujú efektívne a spoľahlivé vykurovanie a chladenie, čo zvyšuje komfort a znižuje náklady na energiu. Sú vhodné pre širokú škálu aplikácií, od rodinných domov po komerčné budovy a priemyselné zariadenia. Ich flexibilita a účinnosť robia z tepelných čerpadiel výbornú voľbu pre každého, kto hľadá spoľahlivé a udržateľné riešenie vykurovania a chladenia.

montáž tepelného čepadlo

Časté otázky (FAQ)

Ako funguje tepelné čerpadlo pri veľmi nízkych teplotách?

Tepelné čerpadlá sú navrhnuté tak, aby fungovali efektívne aj pri nízkych teplotách, avšak ich účinnosť môže klesať. Pre takéto podmienky je vhodné zvážiť kombináciu s inými vykurovacími systémami. Napríklad, niektoré systémy využívajú záložné elektrické vykurovanie, ktoré sa zapne, keď vonkajšia teplota klesne pod určitú hranicu. To neplatí napríklad pre technológie Zubadan od Mitsubishi alebo T-Cap od Panasonic, ktoré sú navrhnuté tak, aby poskytovali vysoký vykurovací výkon aj pri extrémne nízkych teplotách bez potreby záložného vykurovania.

Aké sú náklady na inštaláciu tepelného čerpadla?

Náklady sa líšia v závislosti od typu a veľkosti systému, ale zvyčajne sa pohybujú od niekoľkých tisíc do desiatok tisíc eur. Tepelné čerpadlá vzduch-voda sú zvyčajne lacnejšie na inštaláciu ako zem-voda systémy, ktoré vyžadujú rozsiahle zemné práce. Na Slovensku sú navyše dostupné dotácie v rámci projektu Zelená domácnostiam, čím môžete výrazne znížiť počiatočnú investíciu a zároveň zvýšiť návratnosť investície do tepelného čerpadla.

Ako často je potrebná údržba tepelného čerpadla?

Tepelné čerpadlá vyžadujú pravidelnú údržbu, zvyčajne raz ročne, aby sa zabezpečila ich efektívna prevádzka. Pravidelná údržba zahŕňa kontrolu a čistenie komponentov, ako sú filtre, výparníky a kondenzátory, a kontrolu hladiny chladiva. Správna údržba môže predĺžiť životnosť systému a zabezpečiť jeho optimálny výkon.

Záver

Tepelné čerpadlá predstavujú inovatívne riešenie pre moderné vykurovanie a chladenie domácností a komerčných budov. Ich ekologické a ekonomické výhody ich robia ideálnym riešením pre tých, ktorí hľadajú udržateľné a efektívne spôsoby vykurovania. S rôznymi typmi tepelných čerpadiel dostupnými na trhu je možné nájsť riešenie, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a klimatickým podmienkam.
Ak uvažujete o inštalácii tepelného čerpadla alebo máte otázky týkajúce sa výberu a údržby, neváhajte nás kontaktovať. V Prapexe ponúkame odborné poradenstvo a profesionálne služby v oblasti tepelných čerpadiel, klimatizácií a vykurovania. Naši skúsení technici vám radi pomôžu nájsť najlepšie riešenie pre váš domov alebo podnik. Pôsobíme v regiónoch Levice, Nitra, Zvolen a okolie.