M. R. Štefánika 69
934 01 Levice

obchod@prapex.sk
Neváhajte nám napísať

+421 902 223 999
Máte otázky?

Klimatizácia sa stala neoddeliteľnou súčasťou moderného života, prinášajúc komfort do našich domovov, ale aj áut počas horúcich letných dní. Ak vás zaujíma, ako tieto zariadenia fungujú a aké sú ich hlavné časti, čítajte ďalej.

Ako funguje klimatizácia

Klimatizácia pracuje na princípe odstraňovania tepla z vnútorného priestoru a jeho odvádzania von. Základným princípom je proces nazývaný tepelný cyklus, podobný tomu, ktorý používajú chladničky.

V klimatizácii sa používa chladivo, ktoré mení svoj stav medzi kvapalinou a plynom v tepelnom cykle. Kompresor tlačí chladivo, ktoré absorbuje teplo z vnútorného priestoru. Tento cyklus neustále prebieha, čím sa dosahuje požadované chladenie.

Ako funguje klimatizácia v byte

Klimatizácia v byte je typicky rozdelená na vnútornú a vonkajšiu jednotku. Vnútorná jednotka nasáva teplý vzduch z miestnosti, ktorý prechádza cez výparník, kde sa ochladí a následne sa chladný vzduch vracia späť do miestnosti. Chladivo v systéme absorbuje teplo a mení sa na plyn, ktorý sa presúva do vonkajšej jednotky. Tam kompresor stláča plyn, ktorý sa ochladí a kondenzuje späť na kvapalinu, pričom teplo sa uvoľňuje do vonkajšieho prostredia.

Hlavné časti klimatizácie

  1. Kompresor: Stláča chladivo a udržuje jeho cirkuláciu.
  2. Kondenzátor: Uvoľňuje teplo z chladiva do vonkajšieho prostredia.
  3. Výparník: Absorbuje teplo z vnútorného priestoru.
  4. Chladivo: Pracovná látka, ktorá prenáša teplo.
  5. Ventilátor: Pohybuje vzduchom cez výparník a kondenzátor.

princíp fungovania klimatizácie

Záver

Klimatizácia je neoddeliteľnou súčasťou moderného komfortu. Ak sa rozhodujete pre novú klimatizáciu a zaujímajú vás ďalšie informácie, prečítajte si aj náš článok Ako vybrať klimatizáciu pre váš domov.

Pre správny výber klimatizácie je dôležité poradiť sa s odborníkmi, ktorí vám pomôžu s výberom aj montážou. Ak zvažujete klimatizáciu v okolí Nitry, Levíc a Zvolena, ozvite sa nám. Odporučíme vám vhodnú klímu a postaráme sa aj o jej profesionálnu montáž.